dilluns, 20 d’octubre del 2008

Educación audiovisual

Avui a classe hem comentat el capítol 1, anomenat Educación audiovisual, del llibre Vídeo y educación. He fet un petit resum d'aquest capítol:

  • Comença amb una introducció sobre les tres onades de canvi que ha experimentat la Humanitat (revolució agrícola, revolució industrial i l'era de l'electrònica o de l'aldea global). Aquesta tercera onada representa un canvi vertiginós i massiu. La imatge és avui la forma superior de comunicació.
  • A continuació l'autor diu que davant d'aquest canvi tan vertiginós, l'escola es queda fàcilment desfasada, de vegades ancorada en el passat, encara en la segona onada. L'autor es lamenta que les escoles malgasten energia per preparar els alumnes per un món que ja no existeix. De vegades, els joves acaben l'escola sense una preparació per a l'ús racional de les noves tecnologies.
  • Després parla de la por al canvi que experimenten alguns mestres que pensen que està en perill la lletra impresa; aquesta por pot portar l'escola a la inadaptació.
    L'autor dóna algunes xifres per justificar les seves afirmacions anteriors. Per exemple, diu que el 80% de la informació que assimiles els adolescents espanyols de 12 a 15 anys els arriba a través dels mitjans de comunicació de masses i de la interacció social i només un 20% de l'escola. A més, d'aquest 20 % només dues dècimes parts els serà d'utilitat per a la seva vida futura.
  • A continuació parla del "nou home" d'aquesta nova era, que fins i tot utilitza de manera diferent el seu cervell, ja que amb la nova manera de rebre la informació treballa més l'hemisferi dret, el de la imatge visual, la lògica i el raonament, que no l'esquerre que controla la lectura, l'escriptura i el càlcul.
  • També parla de una nova manera de conèixer, ja que l'aparició de les noves tecnologies altera les formes de pensament i d'expressió, en les pautes de percepció i en la proporció dels sentits.
  • També es desenvolupa un nou llenguatge, diferent de l'anterior, que ara s'expressa de manera audiovisual. Aquesta forma d'expressió mobilitza la sensibilitat, la intuïció i les emocions. Finalment l'autor considera que els nens creixen en l'absurd de viure un món a l'escola amb instruments de fa 50 anys i un món totalment diferent fora de l'escola amb un bombardeig d'imatges.

Penso que l'autor té raó, encara que potser la situació no és tan greu com l'explica. L'escola ha d'adaptar-se als nous temps i ho fa, encara que no pot seguir el ritme vertiginós del progrés de les noves tecnologies.

diumenge, 19 d’octubre del 2008

Exercici so digital (II)

Aquest exercici consistia en posar una veu sobre una cançó, baixant el volum de la música. L'he gravat en format mp3 i l'he penjat en el goear.Aquí us deixo l'enllàç:

dissabte, 18 d’octubre del 2008

Exercici so digital

Aquest és l'exercici de so digital.
La primera part era gravar una frase amb el micro. Ho he fet i ho he gravat a la carpeta compartida. Es diu MariaAP1.wav.
La segona part era escoltar les frases dels altres companys i fer un fitxer de so amb retalls d'aquestes frases. Ho he guardat en format mp3, també a la carpeta compartida. A més, per poder-ho escoltar en el blog, l'he penjat en el goear i l'he enllaçat aquí. Podeu escoltar-lo.


dimarts, 14 d’octubre del 2008

Exercici foto digital

He trobat una foto en el meu àlbum. És aquesta. No m'ha costat gairebé gens trobar-la. Només he hagut d'agafar-la del meu disc. L'he pujat al blog amb l'eina corresponent. La transferència ha estat lenta però ha durat uns 70 segons.
















A continuació he retallat una part de la fotografia utilitzant el programa gimp i, concretament, l'eina del bisturí. He trigat un minut en retallar-la i la pujada al blog ha durat uns 30 segons. El resultat és aquest:





















Finalment he escalat la imatge, també amb el programa gimp, utilitzant el menú imatge, opció escalar imatge. L'he reduït a 640 x 480 pixels. El resultat és aquest:


Google docs (compartir documents)

Avui a classe hem après què és i com funciona el Google docs. És una aplicació on-line que serveix per compartir en línia documents de diversos formats (textos, presentacions, fulls de càlcul, etc.).
Per accedir a aquest servei, cal entrar al Google amb el meu usuari, que ja vaig definir quan vaig crear el blog i buscar, entre els molts serveis que ofereix el Google, el Google docs. En l'espai de treball del Google docs, hi ha diverses opcions com pujar documents, crear documents nous, compartir amb altres usuaris, esborrar, ocultar ...
He fet unes quantes proves i el resultat ha estat satisfactori. Al final he deixat un document penjat i l'he compartit amb altres usuaris. Hi ha dues maneres de compartir: com a lector o com a col·laborador. El lector només pot veure el document però no modificar-lo; en canvi el col·laborador pot modificar-lo.
Aquest servei pot ser molt útil per compartir documents, i d'aquesta manera podem treballar diverses persones en un mateix document.

dilluns, 13 d’octubre del 2008

Els wikis

Avui hem après què són els wikis i hem vist un vídeo molt clar a classe. En aquest vídeo ens expliquen els avantatges de compartir la informació d'aquesta manera tan àgil. He trobat el vídeo al youtube; és la versió doblada al castellà.

diumenge, 12 d’octubre del 2008

El vídeo en l'ensenyament i la formació

Faré un breu resum del vuitè capítol del llibre de les NT a la Societat de la Informació.


El vídeo en la seva gran diversitat de formats està present a tots els centres educatius. En aquest capítol es tracten dos aspectes fonamentals: les diverses formes en què podem utilitzar-lo en l’ensenyament i els processos a seguir per a la seva elaboració.


Comença assenyalant les possibilitats del vídeo com la possibilitat de veure un vídeo un nombre il·limitat de vegades i també les seves limitacions com que pot afavorir una actitud passiva de l’estudiant.


En l’ensenyament es poden distingir dues classes de vídeo: el vídeo didàctic, creat per a l’ensenyament, i la utilització didàctica del vídeo. L’autor cita diferents autors que han enunciat les diferents funcions del vídeo.

A continuació concreta les formes d’utilització del vídeo a l’educació, que són les següents:

  • Transmissor d’informació: Tant en el cas de vídeos didàctics produïts per a l’educació com en l’ús de vídeos creats per al públic en general, que siguin útils per a l’ensenyament.
  • Instrument motivador: Utilitzant la imatge per capturar l’atenció que desperta el llenguatge audiovisual i les seves influències directes en les emocions.
  • Instrument de coneixement: Fent que els alumnes utilitzin aquest instrument per analitzar el món que els envolta i expressar-se a través d’ell, fent que els alumnes no siguin receptors passius d’informació.
  • Instrument d’avaluació: Dissenyant situacions específiques, tant reals com simulades, per avaluar els coneixements, habilitats i destreses dels alumnes, o per a la autoconfrontació per part de l’alumne de les activitats, execucions i habilitats realitzades.
  • Comunicació i alfabetització iònica: Fent que l’alumne adquireixi els coneixements bàsics sobre les eines audiovisuals.
  • Formació del professorat en didàctica i metodologia: Per a la formació i el perfeccionament del professorat en habilitats, capacitats, estratègies i competències didàctiques.
  • Formació curricular del professorat: Utilitzant els mitjans audiovisuals com transmissors d’informació i de coneixements del professors per a la seva actualització i posada al dia en la seva àrea de coneixement.
  • Eina d’investigació psicodidàctica: Utilitzant les eines audiovisuals per enregistrar processos d’investigació didàctica i metodològica.
  • Investigació de processos desenvolupats en el laboratori: Utilitzant el vídeo per enregistrar processos físics no perceptibles per l’ull humà, per al seu posterior estudi.
  • Instrument d’anàlisi dels mitjans: No es detalla ni es concreta aquesta forma d’utilització.

Finalment, l’autor detalla les principals fases de l’elaboració de vídeos didàctics:

  • Selecció del tema.
  • Establiment dels objectius.
  • Configuració de la temporització.
  • Documentació.
  • Sinopsis (esquema del guió)
  • Guió, amb el detall de la veu i les imatges, tot temporitzat.Edició.

diumenge, 5 d’octubre del 2008

Las NT en la Sociedad de la Información

He llegit el primer capítol d'aquest llibre. D'entrada explica les diverses revolucions tecnològiques que han fet avançar la Humanitat, des de la societat agrícola fins a la societat de la informació o del coneixement en la que estem vivint actualment. L'aspecte més important de la societat de la informació és que permet a tothom accedir al coneixement amb facilitat, donant unes possibilitats d'accés a la informació gairebé il·limitades.

Després d'aquesta introducció, l'autor destaca les característiques d'aquesta societat de la informació. Són les següents:

  • És una societat globalitzada.
  • Gira al voltant de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)
  • Hi apareixen nous sectors laborals relacionats amb aquests aspectes.
  • L'amplitud i la rapidesa d'accés a la informació, que fa que, de vegades, hi hagi un excés d'informació.
  • És una societat on és molt important aprendre a aprendre.
  • El seu impacte arriba a tots els sectors de la societat.
  • La incorporació no és igual a tots els llocs, de manera que es pot donar una exclusió social.
  • L'aparició d'un nou tipus d'intel·ligència, ambiental, enfront de la memorística.
  • La velocitat del canvi.

Aquest canvi ha fet que les institucions educatives s'hagin d'adaptar al nou escenari.

L'autor diu alguns mites que s'han creat al voltant de la societat del coneixement com la substitució del professor o l'accés il·limitat a tots els continguts. A continuació explica un a un aquests mites i el perquè ho són.

A continuació, explica les característiques de les noves tecnologies, com la interactivitat o la creació de nous llenguatges expressius i les seves possibilitats en el camp de l'educació.


Acaba aquest capítol detallen les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies per a la formació com poden ser: l'ampliació de l'oferta informativa, la potenciació d'escenaris i entorns interactius, la facilitació de la formació permanent, etc.

En resum, l'autor explica els canvis que està suposant la societat de la informació o del coneixement i les seves possibilitats, sobretot en l'aspecte de l'educació i la formació.