dimarts, 2 de desembre del 2008

Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador

.mm
Avui a classe hem vist diverses propostes de categorització de l'ús de l'ordinador en els entorns educatius. Les hem vist en forma de metàfores. A través d'aquestes metàfores s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador:


1. La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

L'ordinador substitueix el mestre en el seu paper tradicional en la sèrie: iniciació - resposta - avaluació. Un exemple clar és el JClic, que permet que l'alumne vagi aprenent, donant respostes i el propi programa avalua les activitats.

2. La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

En aquesta metàfora, el nen és qui ensenya a l'ordinador. L'exemple característic és el dels micromóns i el més popular de tots que és el logo (i el winlogo). Amb aquest programa, l'alumne guia una tortuga, construint figures geomètriques.

3. La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador

Es tracta de sistemes que permeten que l'ordinador respongui als canvis introduiïts pel nen, de manera que es pugui experimentar com en un laboratori fixant una situació inicial i permetent que l'ordinador, seguint unes normes determinades, evolucioni per si sol. Un exemple és el programa anomenat doctora xinxeta, amb el que el nen pot variar les condicions ambientals (humitat i temperatura) i observar com això influeix en el creixement d'una planta virtual simulada per l'ordinador.

4. La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
Es tracta d'utilitzar l'ordinador com a eina de treball per a moltes coses: dibuixar, escriure, gravar música, fer operacions, guardar dades, crear vídeos ... i totes les coses que fa l'ordinador de manera senzilla alliberant el nen de les tasques més rutinàries.