
dimecres, 24 de desembre del 2008
Postal de Nadal

dimecres, 17 de desembre del 2008
Youtube
Jo ja coneixia el youtube i l'he utilitzat de vegades per veure videoclips de música i altres coses. També he penjat algun vídeo meu. Aquí teniu una mostra: el darrer vídeo que vaig penjar, amb una sessió d'escalada a Montserrat:
dimarts, 16 de desembre del 2008
La pissarra digital
dilluns, 15 de desembre del 2008
Edu3.cat
Avui els nostres companys ens han explicat l'EDU3.CAT:
És una web que inclou molts continguts educatius audovisiuals. És com una videoteca pública de recursos educatius en línia, dirigida als mestres o professors, alumnes, pares i mares.
Les principals aplicacions educatives de l'edu3.cat són les següents: (amb enllaços a alguns videos d'exemple)
- El vídeo com a transmissor d’informació
- El vídeo com a instrument motivador
- El vídeo com a instrument de coneixement
- El vídeo com a instrument d’avaluació
- El vídeo com a instrument de comunicació i alfabetització icònica dels estudiants
- El vídeo per a la formació del professor
- El vídeo com a mitjà de formació i perfeccionament dels professors en els seus alumnes
- El vídeo com a eina d’investigació psicodidàctica
- El vídeo com a recurs per a la investigació
Buscant en aquesta pàgina (podem utilitzar el seu útil cercador) podem trobar vídeos de temes molt diversos que ens poden ajudar a programar activitats per als nostres alumnes i poden ajudar als propis alumnes a aprendre coses noves amb el llenguatge audiovisual, que de vegades pot ser més motivador que no pas l'explicació del mestre.
dimecres, 10 de desembre del 2008
Comunicar amb presentacions
Hem pogut observar alguns dels seus avantatges com :
- L’alumne pot tenir a la vista l'esquema de tota la presentació, de manera que pot veure i classificar les diferents parts del treball.
- Les diapositives poden combinar imatges i textos. També s'hi poden inserir altres objectes multimèdia com ara: vídeos, sons, animacions, enllaços ...
- La presentació es pot estructurar en forma d'esquema per facilitar el treball.
- L’alumne té més facilitat per prendre apunts.
- Podem utilitzar tota mena de recursos tipogràfics per fer més entenedor el contingut de la presentació.
Però si no s'utilitza aquest recurs amb prou cura podem tenir alguns desavantatges com ara:
- Si posem massa text a les diapositives es fa dificil la lectura.
- Podem caure en l'error d'incloure massa continguts pensant, erròniament, que
els alumnes ho assimilen més ràpid. - Pot passar que fem que l'alumne perdi el fil de l'explicació volent escoltar, llegir i prendre apunts al mateix temps i amb un ritme diferent
Hem vist dos tipus de powerpoints : El clàssic, que és el que estem acostumats a veure, i el modern o creatiu per crear una dinàmica nova a classe, com pot ser un powerpoint amb errors. Per fer un powerpoint creatiu hem vist com podem utilitzar diferents recursos com la música, el color, les fotos, els enllaços interns o externs ...
dimarts, 9 de desembre del 2008
El Bloc de notes de Google
- A més de les adreces de les pàgines que ens interessen, podem posar comentaris, resums, fotografies etc.
- Tenim les nostres adreces a l'abast des de qualsevol ordinador. Per exemple, si estem de viatge i anem a un ciber, tenim disponibles totes les nostres adreces d'interès.
- Es pot compartir amb altres usuaris, que poden utilitzar les nostres adreces i, fins i tot, modificar-les, esborrar-les o afegir-ne de noves
Possibles aplicacions a l'escola:
- Per compartir informació en un grup de treball.
- Per fer un llistat d'adreces d'interès per a una classe.
- Perquè diferents mestres que comparteixen matèries puguin compartir informacions útils per a la seva feina.
dimecres, 3 de desembre del 2008
Edu 365.cat
Avui a classe hem vist el portal educatiu edu365.cat i el contingut de l'escriptori en les diverses àrees educatives enfocat per als alumnes:
- Infantil: Trobem moltes activitats amb Jclic: de dibuixar pintar, contes, activitats del cos....
- Primària: Està dividit per àrees com ara llengües, coneixement del medi i educació artística. Amb petites unitats didàctiques, preguntes amb resposta i enllaços d'interès.
- ESO: També està dividit per àrees i en elles trobem unitats didàctiques, preguntes d'interès i alguna activitat Jclic.
- Batxillerat: El format canvia: ja no hi han tantes imatges. No es troba separat per àrees sinó que ofereix recursos per a l'estudiant, com per exemple les proves d'accès a la Universitat.
- Formació professional: Inclou informació normativa i tècnica, a més d'algunes unitats didàctiques com la dels autòmates programables.
Una de les eines més importants que ofereix el edu 365.cat és l'escriptori.
A l'escriptori podem trobar mapes d'arreu del món, tot tipus d'enciclopèdies i diccionaris, una calculadora, la taula periòdica, les conjugacions verbals, editors de textos, administrador de carpetes, traductors...
Té un gran ventall d'eines perquè tothom, tant alumnes com mestres, tinguin el seu propi esciptori per treballar o estudiar des de qualsevol lloc del món.
dimarts, 2 de desembre del 2008
Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador
Avui a classe hem vist diverses propostes de categorització de l'ús de l'ordinador en els entorns educatius. Les hem vist en forma de metàfores. A través d'aquestes metàfores s'explica com la tecnologia ens pot ensenyar o com ens pot ajudar a aprendre en funció del paper que ha de jugar l'ordinador:
1. La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
En aquesta metàfora, el nen és qui ensenya a l'ordinador. L'exemple característic és el dels micromóns i el més popular de tots que és el logo (i el winlogo). Amb aquest programa, l'alumne guia una tortuga, construint figures geomètriques.

3. La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
Es tracta de sistemes que permeten que l'ordinador respongui als canvis introduiïts pel nen, de manera que es pugui experimentar com en un laboratori fixant una situació inicial i permetent que l'ordinador, seguint unes normes determinades, evolucioni per si sol. Un exemple és el programa anomenat doctora xinxeta, amb el que el nen pot variar les condicions ambientals (humitat i temperatura) i observar com això influeix en el creixement d'una planta virtual simulada per l'ordinador.