dimecres, 14 de gener del 2009
Acaba el quatrimestre
dimarts, 13 de gener del 2009
Viquipèdia
- És lliure: tothom la pot consultar lliurement i també tothom pot afegir-hi continguts.
- Hi ha únicament algunes entrades restringides que no es poden editar com, per exemple, les pàgines del FC Barcelona i altres clubs esportius. Hi ha, però, la possibilitat de corregir alguna falta utilitzant la pestanya anomenada de discussió.
- Està en centenars d'idiomes.
- Té unes normes per regular el seu funcionament. Per exemple, no es permet copiar i enganxar continguts d'altres fonts; els continguts afegits han de ser escrits pel propi usuari que edita l'entrada.
- Cada entrada de l'enciclopèdia té un historial on queden anotats tots els canvis realitzats i els usuaris responsables dels canvis.
- Dintre dels articles hi ha paraules marcades en blau, que indiquen un enllaç a l'entrada corresponent a aquesta paraula. També hi ha altres paraules marcades en vermell que corresponen a temes dels quals no hi ha informació i, d'alguna manera, ens convida a fer l'entrada corresponent.
La viquipèdia pot ser una eina útil per al treball a la classe però cal utilitzar-la amb precaució. Justament la seva característica principal que és la de ser una eina lliure, fa que els seus continguts no siguin fiables al 100%. Sempre cal contrastar la informació amb altres fonts.
Una mostra clara d'aquesta característica de la viquipèdia la vam tenir recentment quan el dia 8 d'octubre l'Acadèmia Sueca va anunciar el nom del premi Nobel de literatura: Jean-Marie Le Clézio. Pocs minuts després, es va actualitzar l'article corresponent de la viquipèdia, anotant la concessió del premi. Uns minuts després, un usuari anònim va completar l'article amb la falsa notícia de la mort de l'escriptor a causa d'un infart en saber la notícia del premi. Aquesta incidència va ser molt comentada per la premsa:
EL PAÍS - ABC - El Periódico - Público
Arxiu del blog
-
►
2008
(22)
- ► de desembre (9)
- ► de novembre (4)
- ► de setembre (1)