dimecres, 19 de novembre del 2008

Conferència sobre els blogs a l'escola (Anna Pérez)

.
El dimecres 12 de novembre vam assistir a una conferència sobre els blogs a l'escola a càrrec d'Anna Pérez, mestra del CEIP Drassanes de Barcelona.
Va començar parlant dels nous conceptes que han aparegut en el món d'internet relacionats amb els blogs: blocaire, catosfera, post, blog, etc. Un altre concepte important que destaca la conferenciant és el web 2.0 que suposa que qualsevol persona pot crear i compaartir continguts a diferència del concepte antic que suposava que l'usuari d'internet únicament rebia informació però no la creava. Destacava algunes de les eines que treballen amb aquesta filosofia: gmail, google, blogger, youtube, picasa, fotolog, messenger, etc. Totes aquestes eines treballen amb continguts audiovisuals i multimèdia.
Els blogs ens permeten treballar en xarxa, ordenar recursos propis, com pàgines web preferides i comentaris propis, i comentaris d'altres internautes, que suposen un enriquiment ja que el que jo sabia pot multiplicar-se per dos o per tres. A través del blog es poden formular preguntes o plantejar qüestions fent que hi hagi diàleg. Els blogs han evolucionat molt en poc temps i ara permeten utilitzar tota mena de continguts multimèdia i audiovisuals.
A continuació, la conferenciant va plantejar diverses preguntes, deixant-les a l'aire sobre l'ús que es fa a les escoles d'aquestes eines i si l'escola és capaç de seguir el ritme de l'evolució tecnològica.
La conferenciant posa com a exemple el blog de la seva escola i explica moltes de les coses que els nens fan amb aquesta eina. També comenta el treball que fan altres escoles amb els seus blogs propis.
Finalment, l'Anna Pérez dóna alguns exemples de treballs fets per nens de la seva escola utilitzant el wikixer, que és una eina destinada especialment a l'aprenentatge compartit seguint la filosofia dels wikis, eines creades específicament per a compartir.

Les frases més significatives:

  • Alumnes del segle XXI, escola del segle XIX i mestres del segle XX. Amb aquesta frase, la conferenciant ens fa veure que poden estar formant els nens d'aquest segle molts mestres que s'han educat en el segle passat i utilitzen metodologies del segle XIX.
  • Hem de donar sentit didàctic al youtube. Això vol dir que una eina informàtica com pot ser el youtube no és bona o dolenta en si mateixa sinó que depèn de l'ús que se li doni. Una eina que aparentment és únicament lúdica pot ser un bon recurs educatiu si sabem utilitzar-la correctament.
  • Qui és el protagonista, el nen o el mestre ? A l'escola del segle XXI, el nen no és únicament espectador de la classe sinó que participa i té força protagonisme perquè el mestre no li dóna tota la feina feta sinó que el propi nen ha de ser capaç de buscar i processar la informació.
  • Escola tancada al món ? Utilitzant els blogs i altres eines informàtiques, l'escola està connectada amb el món. Forma part d'una xarxa en la que pot compartir dades, coneixements, activitats, idees ...
  • Hem de preguntar les coses als alumnes de manera que no es limitin a copiar i enganxar. Hem d'evitar fer un mal ús de les eines informàtiques que ens ajuden a trobar informació però l'alumne ha de ser capaç d'entendre aquesta informació, assimilar-la i reflexionar sobre ella i no copiar-la sense entendre el seu contingut.